Petite Messe Solennelle – Rossini

Op 12 november 2022 voerde Stella Maris de Petite Messe Solennelle uit in de Lichtbron te Lelystad.

Gioachino Rossini componeerde deze mis toen hij 71 jaar was, in 1863. De muziek zit vol met prettig in het gehoor liggende melodielijnen en heeft de vitaliteit van de opera’s waar Rossini bekend mee is geworden.
Een zekere lichtvoetighheid wordt afgewisseld met rustige ritmes met een meditatief karakter.
De muziek is zowel feestelijk als sober, bij vlagen dramatisch en dan weer ingetogen.
Deze mis wordt, zoals bedoeld door Rossini, uitgevoerd met harmonium en vleugel. Ook dat maakt het tot een bijzondere uitvoering.


Het schilderij van Diete Munneke dat is gebruikt voor het affiche en de flyers.
 


Dirk Luijmes – harmonium
“Dirk Luijmes is een meester op het instrument”. (Trouw)
Dirk Luijmes profileert zich onder meer als harmoniumspeler. Hij won prijzen bij (inter)nationale orgelconcoursen en trad op van Warschau tot New York. Hij speelde mee in diverse speciale producties. Luijmes nam diverse cd’s op; enkele cd’s wonnen een Edison.
 


Ernst Munneke – vleugel
Ernst Munneke studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding en volgde masterclasses. In 2003 was hij finalist van het Schubert-concours in
Graz en behaalde hij tevens de eerste prijs in het Internationaler Hans Gabor Belveder Wettbewerb in Wenen. Hij heeft een intensieve concertpraktijk met vele zangers en instrumentalisten en gaf concerten door heel Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Curaçao en nam deel aan festivals in het buitenland. Hij maakt sinds 2009 deel uit van de muzikale staf van De Nationale Opera, na jaren als freelance-repetitor te hebben gewerkt.

 

Margreet Rietveld – sopraan
Sopraan Margreet Rietveld (1988) behaalde in juli 2011 haar bachelor-diploma klassiek zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, als studente van Lodewijk Meeuwsen en Riekje Bakker.
Na haar conservatoriumopleiding studeerde ze bij Harry van Berne, Heleen Koele en Frans Fiselier. Momenteel wordt ze gecoacht door Pieter van Breugel. Margreet was als soliste al te horen in vrijwel alle grote oratoria. Afgelopen jaren was Margreet te horen bij diverse professionele ensembles. Als soliste nam Margreet deel aan masterclasses van Barbara Hannigan, Meribeth Dayme en Barbara Schlick.

 

Florieke Beelen – alt
Florieke Beelen is een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Op 25-jarige leeftijd maakte zij haar debuut bij de Nationale Opera. Ze zong de grote klassieke oratoriumwerken. Florieke  Beelen won diverse prijzen. Haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014 leverde haar vier prijzen op, waaronder de prestigieuze Arleen Auger allround prijs voor de beste  allround zangeres van het concours.

 

Gevorg Aperánts – tenor
Opgegroeid in een muzikaal gezin zingt de tenor Gevorg Aperánts (1986) sinds zijn negende levensjaar. Hij begon zijn muzikale ontwikkeling in IVAK Delfzijl bij Nanny ter Wiel. Zijn Bachelors sloot hij af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pierre Mak en zijn Masters aan het ‘Dutch National Opera Academy’ bij Raymond Modesti en Ira Siff. Gevorg begon zijn internationale carrière bij de ‘Staatsoper Hannover’. Zijn repertoire varieert van oude muziek tot de hedendaagse klassieke muziek. Naast het klassieke repertoire voelt hij zich ook thuis in het Jazz en  muziektheater.

 

Berend Eijkhout – bariton/bas
Berend Eijkhout (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm. Hij vervolgde zijn opleiding bij Nadine Secunde en Peter Lockwood. Tegenwoordig krijgt hij les van Marcel Boone. Hij was te zien in diverse opera’s. Berend heeft een uitgebreid concertrepertoire en heeft als solist gezongen met meerdere dirigenten in verschillende oratoria. Als begeesterd liedzanger werkte hij samen met pianisten Daan Boertien, Felix Justin en Rixt van der Kooij. Ook is hij een door componisten en publiek gewaardeerd vertolker van nieuwe kamermuziek.