Het Koor

Stella Maris werd 50 jaar geleden – twee jaar na de officiële start van onze stad – opgericht als een christelijke gemengde zang­vereniging.

Oorspronkelijk legde  men zich toe op het zingen van het geestelijke en klassieke repertoire. Bij het 25-jarig bestaan werd de naam gewijzigd in Christelijke Oratorium Vereniging Stella Maris. Tot op de dag van vandaag is Stella Maris het enige oratoriumkoor in Flevoland en heeft momenteel ongeveer zeventig leden.

Met de komst van dirigent Henk Trommel – ruim dertig jaar geleden – heeft het koor tal van bekende en onbekende klassieke werken uitgevoerd samen met professionele solisten en beroepsorkesten.

Muzikale hoogtepunten waren de Hohe Messe, de Matthäus- en de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, de Schöpfung en de Jahreszeiten van Haydn en de Elias en de Paulus van Mendelssohn–Bartholdy. Naast deze bekende werken werden talloze missen, cantates en psalmen ten gehore gebracht. Ook was er aandacht voor meer eigentijdse composities: Misa Criolla van Ramirez, Le Roi David van Honegger, de Misa a Buenos Aires van Palmeri en de Saint Nicolas Cantata van Britten. Een bijzonder moment was de wereldpremière van het oratorium de Novissimis Rebus van Alexander Comitas in 2000. Dit werk werd in opdracht van het koor speciaal voor de eeuwwisseling gecomponeerd.

In december 2023 hopen we een kerstconcert te geven. Daarbij gaan we in ieder geval de Ceremony of Carols van Britten zingen en het Benedictus van Jenkins.
Op 24 maart 2024, Palmzondag, voeren we de Matthäus Passion uit.