De Dirigent

Ilia Belianko stelt zich voor

Ilia werd in 1974 geboren in Sint-Petersburg. Zijn vader, die beroepsklarinettist is, gaf hem zijn eerste klarinetlessen. Maar Ilia heeft zijn hart verpand aan de piano en aan het dirigeren.
Sinds zijn vijfde jaar kreeg Ilia pianoles en zong in koren. Als achtjarige werd hij aangenomen aan een vooropleiding voor het Conservatorium van Sint-Petersburg. Daar studeerde hij piano en
koordirectie. Nadat het gezin in 1990 naar Israël repatrieerde, ging Ilia naar Thelma Yalin school voor de kunsten in Tel Aviv. Daar bekwaamde hij zich verder in het pianospel.

Aan de Jerusalem Academy of Music ging Ilia orkestdirectie studeren. Zijn leermeesters waren bekende Israëlische componisten en dirigenten zoals Stanley Sperber, Aharon Harlap en Tsvi Avni. Ook volgde hij een masterclass met Gennady Rozhdestvensky.

In 2004 verhuisde Ilia naar Nederland om koordirectie te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde bij Jos Vermunt, Sam ten Velden en Jos van Veldhoven en
behaalde in 2006 zijn diploma. Een jaar eerder werd hij al bekroond bij een internationale wedstrijd voor dirigenten in Riga. Zijn carrière als dirigent begon Ilia op tweeëntwintigjarige leeftijd. In Israël dirigeerde hij onder meer een kamerkoor, vocaal ensemble en operagezelschap. Verder was hij assistent van maestro Stanley Sperber – dirigent van het Kamerkoor en orkest van de Academy of Music in Jeruzalem.

In Nederland dirigeerde Ilia het Venlo’s Symfonieorkest, Koninklijk Toonkunstkoor Concordia Leeuwarden en het Deventer Kamerorkest. Ook deed hij projecten met het Noord Nederland
Orkest en Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA). Momenteel is Ilia de vaste dirigent van het Hineni Symfonie Orkest, dat bestaat uit professionals, het Gelders Oratoriumkoor, Voorhouts Kamerkoor, Klein Byzantijns Koor, St. Cecilia koor en Amsterdams Synagogaal Koor. Koor- en orkestleden ervaren Ilia als zeer muzikaal, sympathiek, ambitieus en opbouwend. Hij weet de balans te bewaren tussen ambitie, toewijding en het pure plezier van samen muziek maken.

Ilia componeert ook zijn eigen muziek voor koor, piano en ensembles. Zo schreef hij recentelijk de Missa Corona voor 3-stemmige koor en orgel. Geïnspireerd door de coronacrisis natuurlijk,
en met een knipoog (corona = kroon) naar de Kronungsmesse van Mozart. Verder arrangeert Ilia muziekstukken voor zijn koren en orkesten. Zo maakt hij klassieke composities uitvoerbaar
door verschillende bezettingen, en past hij pop- en filmmuziek aan voor uitvoering door een symfonieorkest. 2 keer won Ilia een studiebeurs van de America-Israel Cultural Foundation, voor piano (1991) en koordirectie (2000).

https://www.iliabelianko.nl/


Afscheid Henk Trommel op 27 maart 2024

Henk Trommel kreeg vanaf zijn achtste jaar orgelles in zijn woonplaats Aalsmeer. Later nam hij les bij Piet van Egmond, vervolgde zijn studie aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam en behaalde daar het diploma Orgel – B en het solistendiploma Orgel – C (cum laude). Daarnaast studeerde hij koordirectie en kerkmuziek.
Henk Trommel is op verschillende muziekgebieden actief.  Zo is hij  gastdocent op studie- en themadagen voor koren, zangers en koordirigenten, cantor-organist van de Kruiskerk te Amstelveen, orgelsolist bij concerten en dirigent van Het Bindingkoor te Aalsmeer.
Daarnaast is hij meer dan dertig jaar – vakbekwaam, inspirerend en enthousiast – dirigent van Stella Maris geweest.